Kako se popravlja krov zgrade

Popravka krova zgrade može biti zahtevan proces koji zahteva detaljno planiranje i stručnost. Evo koraka kako se to obično radi:

1. Procena oštećenja

Prvi korak u popravci krova je detaljna procena stanja krova od strane profesionalaca. Ovo može uključivati krovopokrivače, građevinske inspektore ili čak sudskog veštaka građevinske struke ako je oštećenje složeno ili se radi o pravnom pitanju. Oni će identifikovati sva oštećenja i proceniti obim potrebnih popravki.

2. Pribavljanje dozvola

U zavisnosti od obima posla i lokalnih propisa, možda će biti potrebno pribaviti odgovarajuće dozvole pre početka radova. To može uključivati građevinske dozvole ili specijalne dozvole za rad na zgradama koje su pod zaštitom kao kulturno nasleđe.

3. Izbor materijala

Važan korak je odabir pravih materijala za popravku krova. Odluka će zavisiti od originalnih materijala krova, klimatskih uslova, budžeta i drugih faktora. Materijali mogu varirati od tradicionalnih crepova do modernijih rešenja poput metalnih panela ili bitumenskih rolni.

4. Angažovanje profesionalaca

Popravku krova treba obaviti licencirana firma ili krovopokrivač koji ima iskustvo i odgovarajuće alate. Važno je izabrati pouzdane izvođače koji imaju dobre reference i potrebne licence.

5. Izvođenje radova

Radovi na popravci krova mogu uključivati različite aktivnosti, kao što su zamena oštećenih ili dotrajalih crepova, popravka ili zamena izolacije, postavljanje novih slojeva hidroizolacije, popravka ili zamena oluka i slivnika, te uklanjanje i prevencija budućih problema kao što su curenja.

6. Kontrola kvaliteta

Nakon što su radovi završeni, važno je izvršiti kontrolu kvaliteta da se osigura da je sve urađeno prema specifikacijama i u skladu sa građevinskim standardima. To može obaviti isti inspektor koji je izvršio početnu procenu.

7. Održavanje

Da bi se produžio životni vek popravljenog krova, važno je uspostaviti plan redovnog održavanja. To može uključivati čišćenje oluka, inspekciju krova nakon ekstremnih vremenskih uslova, i slično.

Ko može izvršiti procenu ožtećenja krova?

Procenu oštećenja krova mogu izvršiti stručnjaci specijalizovani za to područje, kako bi se osiguralo tačno i pouzdano utvrđivanje problema. Evo nekoliko profesionalaca koji su kvalifikovani za procenu oštećenja krova:

 1. Licencirani krovopokrivači: Ovi stručnjaci su specijalizovani za sve aspekte rada na krovovima, uključujući procenu oštećenja, popravku i zamenu krovnih materijala. Imaju znanje i alate potrebne za identifikaciju specifičnih problema sa krovom, kao što su curenja, pukotine ili trošenje materijala.
 2. Građevinski inspektori: Ovi stručnjaci mogu obaviti detaljne inspekcije i proceniti strukturno stanje krova kao deo šire inspekcije nekretnine. Oni su obučeni da prepoznaju različite probleme koji mogu uticati na sigurnost i integritet zgrade.
 3. Inženjeri građevinske struke: Za složenije analize strukturnih oštećenja krova, građevinski inženjeri mogu pružiti detaljne procene i savete. Oni imaju duboko razumevanje građevinskih principa i mogu pružiti stručne savete o najboljim metodama za sanaciju.
 4. Sudski veštaci građevinske struke: U slučajevima kada su oštećenja krova predmet pravnih sporova ili zahteva za osiguranje, sudski veštaci mogu biti angažovani da izvrše nepristrasnu procenu i pripreme izveštaje koji se mogu koristiti u sudskim postupcima.

Da li procenu oštećenja i predlog radova na popravci krova, može da uradi sudski veštak gradjevinske struke?

Da, sudski veštak građevinske struke može izvršiti procenu oštećenja i dati predlog radova na popravci krova. Sudski veštaci su visoko kvalifikovani stručnjaci u svojim oblastima i imaju znanje i iskustvo potrebno da pruže detaljne i precizne procene stanja građevinskih struktura, uključujući krovove.

Evo kako sudski veštak građevinske struke može pomoći u procesu popravke krova:

 1. Procena Oštećenja: Veštak može detaljno pregledati krov, identifikovati sve vrste oštećenja, kao što su pukotine, propuštanja, oštećenja usled vremenskih uticaja ili strukturne probleme. Oni koriste svoje tehničko znanje i često specijalizovanu opremu za dijagnostiku.
 2. Izveštaj o Stanju: Nakon procene, veštak priprema izveštaj koji detaljno opisuje trenutno stanje krova, uzroke oštećenja, i moguće rizike ukoliko se oštećenja ne saniraju.
 3. Predlog Radova: Veštak će takođe predložiti najefikasnije metode za popravku oštećenja, uključujući preporuke za materijale i tehnike koje bi trebalo koristiti. Ovo može uključivati sve od manjih popravki do kompletnih zamena delova krova ili čitavog krova.
 4. Pravna Pomoć: U slučajevima gde postoji spor oko štete na krovu ili odgovornosti za štetu, veštakov izveštaj može poslužiti kao ključni dokaz u pravnim postupcima, bilo da se radi o osiguranju, građevinskim sporovima ili drugim pravnim pitanjima.

Sudski veštaci takođe pružaju nepristrasnost u svom izveštavanju, što je ključno kada su u pitanju sporovi ili zahtevi za osiguranje. Ukoliko očekujete da bi proces popravke mogao uključivati pravne izazove ili komplikovane tehničke probleme, angažovanje sudskog veštaka građevinske struke može biti veoma korisno.

Ko može izvršiti popravku krova?

Popravku krova mogu izvršiti različiti profesionalci, u zavisnosti od obima i vrste oštećenja. Evo nekoliko vrsta stručnjaka koje možete angažovati za popravku krova:

 1. Licencirani krovopokrivači: Ovo su specijalizovani zanatlije koji su obučeni za instalaciju, održavanje i popravku krovnih pokrivača. Oni mogu rukovati različitim materijalima kao što su crep, tegola, metal, bitumenska pokrivanja… Licencirani krovopokrivači su obično najbolji izbor za većinu popravki krova.
 2. Opšti građevinski radnici: U slučaju manjih popravki ili ako je krov deo šireg građevinskog projekta, opšti građevinski radnici mogu biti sposobni da izvrše neophodne popravke. Međutim, za složenije ili specifične zadatke bolje je angažovati specijalizovane krovopokrivače.
 3. Stručnjaci za restauraciju: Ako je krov na istorijskoj zgradi ili zahteva posebne tehnike za očuvanje autentičnosti, stručnjaci za restauraciju mogu biti angažovani. Oni imaju iskustvo u radu s materijalima koji su verodostojni za period u kojem je zgrada izgrađena.
 4. Firme za hitne popravke: Postoje i specijalizovane firme koje pružaju hitne usluge popravke krova, posebno nakon štete uzrokovane olujama ili drugim hitnim situacijama. Ove firme obično mogu brzo reagovati i privremeno zaštititi krov dok se ne izvrši trajnija popravka.

Prilikom izbora izvođača za popravku krova, važno je proveriti njihove licence, reference i prethodne projekte. Takođe, preporučuje se dobijanje više ponuda kako biste uporedili cene i usluge. Adekvatan izbor stručnjaka ne samo da će osigurati kvalitet izvedenih radova, već će i pomoći u produženju životnog veka vašeg krova.

Da li svi vlasnici stanova ili poslovnih prostora koji čine datu stambenu zajednicu imaju obavezu da učestvuju u finansiranju radova za popravku krova?

Da, u većini pravnih sistema, svi vlasnici stanova ili poslovnih prostora unutar zgrade imaju obavezu da učestvuju u finansiranju popravke krova, jer je krov smatran zajedničkim delom nekretnine. Ta obaveza proističe iz činjenice da krov predstavlja osnovni element zgrade koji štiti sve stanare i njihovu imovinu, te je stoga njegovo održavanje od zajedničkog interesa.

Evo kako se ova obaveza obično reguliše:

 1. Zakonska regulativa: Zakoni o stambenim zajednicama ili horizontalnoj svojini obično propisuju da su svi vlasnici delova zgrade zajednički odgovorni za održavanje zajedničkih prostora i struktura, što uključuje i krov.
 2. Statut stambene zajednice: U zgradama sa formiranom stambenom zajednicom, postoji statut ili pravilnik koji detaljno opisuje prava i obaveze vlasnika, uključujući i način finansiranja održavanja zajedničkih delova zgrade.
 3. Odluke skupštine stanara: Finansiranje popravke krova često se odobrava na sastancima skupštine stanara, gde se donose odluke o većim popravkama i unapređenjima. Svaki vlasnik ima pravo glasa proporcionalno svom udelu u zajedničkoj imovini.
 4. Specijalni doprinosi: Ako sredstva predviđena za redovno održavanje nisu dovoljna za pokrivanje troškova popravke krova, može se odlučiti o posebnom doprinosu koji svi vlasnici treba da plate.
 5. Fond za održavanje: Mnoge stambene zajednice imaju formiran fond za održavanje koji se redovno puni uplatama svih vlasnika, a koristi se za pokrivanje troškova održavanja zajedničkih prostora, uključujući i popravke krova.

Važno je da vlasnici stanova ili poslovnih prostora budu informisani o svojim obavezama i pravima vezanim za održavanje zajedničkih delova zgrade. Preporučuje se konsultovanje sa upravnikom zgrade ili pravnim savetnikom kako bi se razumela specifična pravila i obaveze unutar date pravne jurisdikcije.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *