Razjašnjavanje: Šta točno uključuje održavanje zgrada od strane JP Gradsko stambeno?

Uvod u održavanje zgrada i uloga JP Gradsko stambeno

Zamislite situaciju kada vam nešto hitno zatreba popravka u vašem stanu ili zgradi — od krova koji prokišnjava do lifta koji ne radi. U takvim situacijama, neophodno je brzo i efikasno rešenje problema. Upravo ovdje ulogu ima JP Gradsko stambeno, koje je ključni igrač u održavanju zgrada, ali šta to tačno podrazumeva?

Razlikovanje Infostan i Gradsko stambeno

Često postoji zabuna među stanarima kad je reč o tome šta Infostan i JP Gradsko stambeno predstavljaju. Dok Infostan deluje kao posrednik u izdavanju i naplati računa za različite komunalne usluge (poput EPS, Vodovod i kanalizacija, Toplane, Gradska čistoća…), JP Gradsko stambeno je odgovorno za fizičko održavanje zgrada. Važno je naglasiti da dok Infostan obračunava proviziju za svoje usluge, JP Gradsko stambeno je ta firma koja se bavi konkretnim radovima na održavanju.

Šta obuhvata “održavanje zgrade”?

Ključno pitanje za mnoge stanare je šta se točno računa pod “održavanjem zgrade”. Ova stavka na vašoj uplatnici obuhvata širok spektar usluga koje su esencijalne za funkcionalnost i sigurnost vašeg životnog prostora. To uključuje:

 • Hitne intervencije: Brze popravke koje su neophodne kako bi se osigurala sigurnost i komfor stanara, poput intervencija na vodovodnim instalacijama ili električnim sistemima.
 • Tekuće održavanje: Redovne aktivnosti poput čišćenja zajedničkih prostora, održavanje liftova, popravka krovova, i slično. Ove usluge su ključne za sprečavanje većih problema i očuvanje dobrog stanja zgrade.

Uloga JP Gradsko stambeno u hitnim intervencijama

Kada se suočite s hitnim situacijama koje mogu ugroziti vašu sigurnost ili oštetiti vašu imovinu, ključno je brzo reagovanje. JP Gradsko stambeno specijalizovano je za pružanje hitnih servisa u stambenim zgradama, obezbeđujući sigurnost i funkcionalnost za sve stanare.

Detaljan pregled usluga hitnih intervencija

JP Gradsko stambeno pruža neprekidnu uslugu, dostupnu 24 sata dnevno, kako bi odgovorili na svaku potrebu, uključujući:

 • Hitno oslobađanje iz lifta: Ukoliko se lift zaglavi, timovi su spremni da intervenišu i bezbedno oslobode sve osobe i stvari.
 • Odgovor na pucanje vodovodnih instalacija: U slučaju pucanja cevi, brzo zatvaranje glavnih ventila sprečava dalje oštećenje i gubitak vode.
 • Obezbeđenje redovnog snabdevanja: Hitne intervencije osiguravaju kontinuirano snabdevanje vodom i električnom energijom.
 • Odgovor na zagušenje kanalizacije: Timovi su spremni da brzo reaguju na zagušenja, sprečavajući veće neprijatnosti za stanare.
 • Zaštita ugroženih prostora: Prijemne mere u cilju obezbeđenja trotoara i prilaza, kao i preventivne akcije protiv požara i drugih potencijalnih oštećenja.

Važni kontakti i procedura u hitnim slučajevima

Ukoliko dođe do hitnog problema, važno je znati kome se obratiti. JP Gradsko stambeno ima Odeljenje za hitne intervencije koje je opremljeno savremenim alatima i vozilima, spremno da reaguje čak i u najudaljenijim delovima grada. Kontaktirajte ih direktno putem telefona na:

 • Telefon: 3950-300, 3950-301
 • Faks: 2462-624
 • Adresa: Danijelova 32, radno vreme: non-stop (00.00-24.00)

Efikasno upravljanje hitnim situacijama

U slučaju hitne potrebe, idealno je obavestiti upravnika zgrade koji će koordinisati sa JP Gradsko stambeno i osigurati da se hitna situacija brzo i efikasno reši. Ovo pomaže u izbegavanju dupliranja poziva i zagušenja telefonskih linija, omogućavajući timovima da brže reaguju.

Zašto su razjašnjenja o redovnom održavanju ključna na sastancima stambenih zajednica?

Pitanja redovnog održavanja zgrade često izazivaju žustre rasprave na sastancima stambenih zajednica. Razlog leži u nedostatku jasnih informacija o tome šta Ugovor o održavanju stambenih zgrada zaista pokriva, što dovodi do nesporazuma i nerealnih očekivanja stanara.

Kako funkcioniše finansiranje održavanja zgrade?

Uprkos postojanju zabluda o “sopstvenom računu” zgrade za održavanje, zakon i praksa JP Gradsko stambeno ne podržavaju ovaj koncept. Sva sredstva uplaćena za održavanje su centralizovano upravljana i koriste se za finansiranje kako planiranih, tako i neophodnih hitnih intervencija, bez obzira na finansijsko stanje pojedinačne zgrade. Ovo osigurava da se neophodni radovi mogu obavljati kontinuirano i efikasno, štiteći interese svih stanara.

Koje usluge pokriva Ugovor o održavanju sa JP Gradsko stambeno?

Ugovor o održavanju stambene zgrade sa JP Gradsko stambeno pokriva širok spektar radova koji su ključni za funkcionalnost i sigurnost zgrade. Evo nekih od ključnih usluga koje su uključene:

 1. Tehničko održavanje: Održavanje liftova, redovne kontrole i servisiranje liftovskih sistema, uključujući mesečne preglede i godišnje tehničke preglede za sertifikaciju.
 2. Vodovod i kanalizacija: Popravke i zamene delova vodovodnih i kanalizacionih sistema, uključujući hitne intervencije poput odgušenja i popravki prskanja cevi.
 3. Električne instalacije: Servisiranje i popravka elektroinstalacija, od razvodnih ormana do pojedinačnih stanova, uključujući zamenu oštećenih komponenti kao što su stepenišni automati za svetlo.
 4. Strukturne popravke: Manji radovi na krovnim pokrivačima, fasadama i zajedničkim prostorijama, koji sprečavaju prokišnjavanje i poboljšavaju opšti izgled i funkcionalnost zgrade.

Bitne informacije za stanare:

 • Finansijska transparentnost: JP Gradsko stambeno koristi sredstva uplaćena za održavanje efikasno i odgovorno, pokrivajući troškove redovnih i hitnih popravki bez dodatnih opterećenja za stanare.
 • Pristup uslugama: Za sve hitne i planirane radove, stanari mogu kontaktirati svoje profesionalne upravnike koji će koordinirati sa JP Gradsko stambeno.
 • Odgovornost i zajednički rad: Aktivna saradnja između stanara, upravnika i JP Gradsko stambeno ključna je za održavanje zgrada u optimalnom stanju.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *