FAQ: Upravljanje i Održavanje Garaža u Stambenim Zgradama

Da li je profesionalni upravnik zadužen i za vođenje garaža?

Da, profesionalni upravnik stambene zgrade ima određene zadatke vezane za vođenje garaža u okviru stambene zgrade. Evo nekoliko konkretnih zadataka koje profesionalni upravnik obično obavlja u vezi sa garažom:

1. Organizacija održavanja garaže: Profesionalni upravnik je odgovoran za organizaciju redovnog održavanja garaže, poput čišćenja, popravki rasvete ili vrata, obezbeđivanja bezbednosnih mera i slično.

2. Vođenje evidencije o parkirnim mestima: Profesionalni upravnik vodi evidenciju o raspodeli parkirnih mesta u garaži, dodeljivanju parking kartica stanarima, kao i evidenciju o eventualnim problemima ili nedostacima vezanim za parkiranje.

3. Rešavanje problema i hitnih intervencija: U slučaju problema u garaži (kvarovi, oštećenja, provala), profesionalni upravnik je zadužen za rešavanje problema i organizaciju hitnih intervencija kako bi se obezbedila sigurnost i funkcionalnost garaže.

Da li plaćanjem tekućeg i investicionog održavanja treba još naknadno platiti i upravnika za održavanje garaže?

Upravljanje garažom obično može biti obuhvaćeno u opštim troškovima upravljanja stambenom zgradom, koji se plaćaju kao deo tekućeg održavanja i investicionog održavanja. Ukoliko profesionalni upravnik ima ugovor koji podrazumeva vođenje garaže kao deo šireg obima poslova upravljanja zgradom, troškovi upravljanja garažom biće obuhvaćeni u naknadama profesionalnog upravnika.

U skladu sa cenovnikom i ponudom profesionalnog upravnika, naknade za tekuće i investiciono održavanje bi trebalo da obuhvate i vođenje garaže. Međutim, preporučljivo je da proverite detalje ugovora i ponude koju ste imali sa profesionalnim upravnikom kako biste bili sigurni da li vođenje garaže spada u obuhvat tih usluga ili se dodatno naplaćuje.

Preporučujemo da detaljno pregledate ugovor sa profesionalnim upravnikom i cenovnik kako biste bili sigurni da li plaćanjem tekućeg i investicionog održavanja već pokrivate i vođenje garaže ili se to posebno naplaćuje. Na taj način ćete biti bolje informisani o troškovima i obavezama vezanim za vođenje garaže u okviru stambene zgrade.

Minimalna izdvajanja za tekuće održavanje garaža:

 • Garaža: 216,51 RSD
 • Garažni boksovi i garažna mesta: 144,34 RSD

Minimalna izdvajanja za investiciono održavanje garaža:

 • Za garaže:
  • Do 10 godina starosti: 1,25 RSD
  • Od 10 do 20 godina starosti: 1,88 RSD
  • Od 20 do 30 godina starosti: 2,50 RSD
  • Preko 30 godina starosti: 3,13 RSD
 • Za garažne boksove i garažna mesta:
  • Do 10 godina starosti: 1,88 RSD
  • Od 10 do 20 godina starosti: 2,81 RSD
  • Od 20 do 30 godina starosti: 3,75 RSD
  • Preko 30 godina starosti: 4,69 RSD

Upravljanje i održavanje garaža u stambenim zgradama je ključna komponenta za sigurnost i funkcionalnost vašeg stambenog prostora. Pravilno vođenje garaže od strane profesionalnog upravnika osigurava urednost, bezbednost i dugotrajnost garažnog prostora, pružajući vam mir i sigurnost.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *